Zavolejte nám na +420 274 771 217

Rozhovor s předním českým šéfkuchařem Jaroslavem Sapíkem

Když se někdo narodí do rodiny, která je od sedmnáctého století spjata s cechem řeznickým a kuchařským, navíc když přímí předkové jsou kuchařskými velmistry, nemá tento jedinec asi jinou volbu, než rodinou tradici vést dál a dělat svému jménu čest. Přinášíme Vám exkluzivní rozhovor s mistrem českého kuchařského umění a držitelem mnoha prestižních gastronomických cen, Jaroslavem Sapíkem. Je pravidelně povoláván, když na Hrad přijedou ty nejslavnější osobnosti. Připravoval menu pro papeže, britskou královnu, prince Charlese i Lady Dianu, Putina, Clintona a nově do jeho síně slávy patří i slavná večeře pro Baracka Obamu, který prý po večeři zatleskal. Je zarytým obhájcem české kuchyně a jeho samotné motto jeŽádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři.“

Snem každé nevěsty je, aby její svatební menu vařil právě takovýto odborník! Přečtěte si, jaké pokrmy se na svatební hostinu podle Jaroslava Sapíka hodí a co naopak na svatební stůl nedoporučuje!                                                                                                                                                                                     

Na jaké společenské akce vaříte a z jakého důvodu?

Rád vařím pro českou šlechtu, umí vybraně stolovat, dovede uznat jakoukoliv práci, při výběru surovin dbají na kvalitu a preferují české suroviny. Samozřejmě vařím na mnoha dalších společenských akcích.

Jaká je Vaše základní filozofie vaření?

Kvalitní surovina, perfektní zpracování, vysoká hygiena.

Co doporučujete ke svatebnímu stolu?

Záleží na skladbě hostů, ale nemělo by se zapomínat na svatební tradice.

Na co podle Vás Češi při svatebních hostinách zapomínají?

Někdy šetří tam, kde by se nemělo – na jídle, pití a na živé hudbě – ta si myslím, že dělá atmosféru svatební hostiny.

Co by se měli podle Vás lidé při stravování odnaučit?

Tolik nespěchat, objednávat si předkrmy a tím se zmírní doba čekání na objednané hlavní jídlo.

Jak by měl podle Vás vypadat hlavní hod při svatební hostině a jaký byste volil svatební dort?

To záleží na chuti objednávajících. Já bych volil alespoň dva druhy hlavních jídel v menších porcích. Jako svatební dort bych volil lehký ovocný dort.

Můžete ke svatebnímu stolu doporučit nějakou specialitu?

Domácí moravské koláčky jsou vynikající.

Co zásadně NE ke svatebnímu stolu?

Syrové maso a syrové ryby.

Kde aktuálně můžeme vidět a ochutnat Vaše kulinářské umění?

V mé restauraci U koně v Klokočné.

Jakou restauraci v Praze doporučujete pro pořádání svatebních hostin?

Terasa u Zlaté studně a Vojanův dvůr.

 

               V Praze, dne 16. dubna 2012